Virtaa Varustamoissa -hankkeessa Helsingissä on kehitetty Tsemppi-valmennus. Se on suunnattu 25–55-vuotiaille työelämän ulkopuolella oleville, joilla on kiinnostusta tarkastella elämäntilannettaan ja pohtia suuntia kohti opiskelua tai työelämää.
Valmennuksen tavoite on oman toimijuuden vahvistaminen ja suunnan löytäminen elämään. Jonkun tavoite voi olla osa-aikatyö, toisella työkokeilu tai kokemusasiantuntijuus. Kyseessä on kahdeksan kerran valmennus sekä lisäksi henkilökohtaiset osallistujan alku- ja loppuhaastattelut. Teemoiltaan ja toteutustavaltaan Tsemppi-valmennus nivoutuu osaksi sosiaalista kuntoutusta.
Valmennus on kehitetty osana Virtaa Varustamoista -hanketta, jota toteuttavat Helsingin seurakuntayhtymä ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Rahoittava viranomainen on Hämeen ELY-keskus. Hankkeen toiminta-aika on 1.10.2023–31.3.2026.
Valmentavaa otetta diakoniatyöhön
Tsemppi-valmennus yhdistää ryhmä- ja yksilövalmennusta, jolloin osallistujien vertaistuki ja osaaminen on kaikkien valmennukseen osallistujien käytössä. Jos ohjaajaparina on kokemusasiantuntija, hän tuottaa erilaista kokemuksellista osaamista valmennukseen. Ihanteellista onkin, että valmennuksen ohjaajina toimivat työparina esimerkiksi diakonian ammattilainen ja kokemusasiantuntija.
Valmennuksella voidaan tavoittaa ihmisiä, joita ei diakoniatyössä muuten tavoiteta tai joiden kanssa voidaan päästä uudelle tasolle valmennuksessa käsiteltävien teemojen kautta. Tavoitteena on tulevaisuusorientoitunut ja ratkaisukeskeinen valmennus, jossa osallistuja löytää itsestään mahdollisuuksia ja mahdollisesti arkeensa uusia tukimuotoja.
Valmennukseen sisältyy osallistujan alku- ja lopputilanteen kyselyt. Näin voidaan tarkastella, millaisia muutoksia valmennuksen aikana on tapahtunut. Ohjaajat saavat myös palautetta työnsä vaikutuksista. Kysely tehdään nimettömänä. Sen pohjana on ollut THL:n osallisuusindikaattori, jota muokkasimme valmennukseen sopivaksi. Yksilötapaamiset valmennuksen alussa ja lopussa rakentavat luottamusta. Lopuksi voidaan vielä keskustella osallistujan henkilökohtaisista jatkotavoitteista.
Diakoniatyöntekijän vierailu tärkeää
Yhdellä kokoontumiskerralla valmennuksessa vierailee diakoniatyöntekijä keskustelemassa arjen talouden hallinnasta. Näin diakoniatyö saa kasvoja ja tulee tutummaksi. Diakoniatyöntekijöillä on tärkeä osa myös osallistujien ohjaamisessa oikea-aikaisesti. Osallistujan motivaatio ja omaehtoisuus on tärkeää valmennukseen sitoutumisen takia.
Valmennuksen toteuttamisessa hyödynnetään laajemminkin moniammatillisuutta ja verkoston osaamista. Työllisyyspalveluista ja kokemusasiantuntijoilta saa tietoa esimerkiksi työllistymismahdollisuuksista.
Eväitä ohjaustyöhön
Valmennuksesta on tehty Osallistujan työkirja kesällä 2024 ja Ohjaajan opas valmistuu alkuvuodesta 2025. Oppaat ovat saatavilla sekä painettuina että sähköisinä versioina. Lisäksi Helsingin seurakuntayhtymässä on tulossa ohjaajan koulutus vuonna 2025. Se avataan myös vapaaehtoisille, kokemusasiantuntijoille ja järjestöjen työntekijöille. Tsemppi-valmennuksen esittelyä on mukana tammikuun 2025 diakonian ja kasvatuksen päivillä.
Ohjaajalta valmennus edellyttää kiinnostusta työelämän ulkopuolella olevien elämäntilanteita kohtaan, sensitiivisyyttä, ratkaisukeskeistä ja voimavaralähtöistä työotetta sekä tulevaisuusorientaatiota.
Valmennuksen kehittämiseen saatiin innostusta Tampereen Voimavararyhmä-mallista, jonka on kehittänyt Hanna Kelokaski. On hienoa, että erilaisia työllisyyttä tukevia valmennusmalleja syntyy diakonian kentällä. Työelämän ulkopuolelle jääminen lisää monenlaista ulkopuolisuutta. Siksi ihmisten tukeminen ehkä pitkänkin tauon jälkeen takaisin työelämään on motivoivaa ja tärkeää.
Lisätietoa: www.virtaavarustamoista.fi
Teksti Anne Korhonen ja Heini Sajalin