Työntekijöiden liikkuvuus lisääntyy, ja koko työuran kestävä työskentely samassa tehtävässä ja samalla työnantajalla on yhä harvinaisempaa. Työpaikan tai -tehtävän muutos on usein suuri ja jännittävä askel, joten sitä koskevat kysymykset ovat ymmärrettävästi osa jäsenneuvonnan arkea.
Jäseniä askarruttavat aiheet liittyvät erityisesti virkavapaaseen toisen viran aloittamista varten: Voinko hakea virkavapaata, kun olen saanut viran toisesta seurakunnasta? Mitäpä sitten, jos tulen irtisanotuksi koeajalla ja olen virkavapaalla entisestä tehtävästä? Voinko saada työni takaisin ja keskeyttää virkavapaani?
Koeaika virkasuhteen alussa
Kirkon viranhaltijalain (653/2023) 14 §:n mukaan virkasuhteeseen otettaessa voidaan määrätä virantoimituksen aloittavasta enintään kuuden kuukauden koeajasta. Vuotta lyhyemmässä määräaikaisessa virkasuhteessa koeaika voi olla enintään puolet virkasuhteen kestosta.
Koeaikaa käytetään usein. Koeajan kuluessa virkasuhde voidaan molemmin puolin purkaa päättymään välittömästi. Purkaminen ei saa tapahtua syrjivillä tai koeajan tarkoitukseen nähden muutoin epäasiallisilla perusteilla. Koeaikapurku ei kuitenkaan edellytä yhtä painavia syitä kuin esimerkiksi irtisanominen, vaan koeajalla virkasuhde voidaan molemmin puolin päättää lievemmilläkin perusteilla.
Virkavapaan hakeminen ja myöntäminen
Kirkossa on yleistä, että toiseen virkaan siirtyessään viranhaltija hakee virkavapaata aiemmasta virastaan uuden viran koeajan ajaksi. Tämä on viranhaltijan kannalta järkevää, sillä mikäli uusi virkasuhde päättyy jommankumman osapuolen suorittamaan koeaikapurkuun, on viranhaltijalla edelleen voimassa aiempi virkasuhde, johon palata.
Virkavapaata koeaikaa varten haetaan vastaavasti kuin virkavapaata yleensäkin. Virkavapaasta ja virkavapaan hakemismenettelystä on säädetty Kirkon viranhaltijalain 6 luvussa sekä KirVESTES:n III-osassa. Virkavapaasta koeaikaa varten ei ole säädetty erikseen laissa tai virkaehtosopimuksessa, joten kyseessä on harkinnanvarainen vapaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työnantajalla ei ole lähtökohtaisesti velvollisuutta myöntää virkavapaata koeaikaa varten.
Jos seurakunnassa tai seurakuntayhtymässä on kuitenkin ollut tapana myöntää virkavapaata koeajan vuoksi, tulee vastaavasti toimia kaikkien verrannollisten viranhaltijoiden kesken. Tähän velvoittaa muun ohella kirkon viranhaltijalain 18 §:n mukainen tasapuolisen kohtelun vaatimus. Työnantajan käytännöistä voi kysellä esimerkiksi luottamusmieheltä.
Miten pitkäksi aikaa virkavapaata kannattaa hakea?
Virkavapaata kannattaa hakea koeajan pituiseksi ajaksi + irtisanomisaika + 1 päivä. Näin viranhaltijalla on mahdollisuus olla uudessa työssä rauhassa koko koeaika ja irtisanoutua vanhasta virasta vasta koeajan päättymisen jälkeisenä päivänä. On valitettavan yleistä, että koeaikapurut tehdään aivan koeajan viimeisillä hetkillä, ja jos virkavapaata olisi haettu esimerkiksi vain koeajan pituiseksi ajaksi, tulisi viranhaltijan irtisanoutua vanhasta virastaan jo ennen koeajan päättymistä, jotta irtisanomisaika ehtisi kulua.
Toinen vaihtoehto on sopia aiemman työnantajan kanssa siitä, että virkasuhde voidaan päättää ilman irtisanomisaikaa. Tällöin virkavapaan pituudeksi riittää koeaika + 1 päivä. Sopimus tulee tehdä kirjallisesti ja etukäteen, jotta irtisanomisajan kanssa ei tule myöhemmin ongelmia.
Voiko keskeyttää virkavapaan, jos uusi virkasuhde päättyy koeaikapurkuun?
Kirkon viranhaltijalain 28 §:n mukaan virkavapaan keskeyttäminen tai peruuttaminen viranhaltijan pyynnöstä on työnantajan harkinnassa, jollei laissa toisin säädetä tai virkaehtosopimuksessa toisin määrätä.
Koeajan vuoksi myönnetyn virkavapaan keskeyttämisestä ei ole säädetty erikseen, joten keskeyttämispyynnön hyväksyminen jää työnantajan harkittavaksi. Jos viranhaltijan tilalle on hankittu sijainen, ei keskeyttäminen luultavasti onnistu. Sitä kannattaa kuitenkin aina tarvittaessa pyytää. Jos työnantaja ei pysty mahdollistamaan paluuta omaan tehtävään ennen virkavapaan päättymistä, saattaa tarjolla olla muita sopivia tehtäviä.
Teksti Milka Laaka