Miten meni?

180
5431

”Miten meni, noin niinku omasta mielestä?” Tämä hokema on liitetty moneen sosiaalisessa mediassa jaettuun meemiin. Nuo hauskat kuvat antavat ymmärtää, että kaikki ei mennyt aivan suunnitelman mukaan.

Kun ammattilaisella menee joku pieleen, siitä on hauskuus kaukana. Miten meni? on hyvä kysymys. Itsenäisen asiantuntijatyön luonteeseen kuuluu, että onnistumiset ja epäonnistumiset on itse analysoitava ja otettava huomioon. Virheitä ei ole kenenkään helppo myöntää, mutta ihmisluonnolle on ominaista se, että niiden kautta myös ammattilainen oppii. Virheitä ei kannata pelätä.

Ammattilaisen erottaa amatööristä siitä, että työ ja toiminta ovat suunnitelmallista, hyvin valmisteltua, työstä haetaan palaute, tehdään arvioinnin perusteella johtopäätökset ennen kuin lähdetään uuttaa jälleen tekemään.

Myös työyhteisö tarvitsee jaksaakseen ja kehittyäkseen toimenpiteitä. Työyhteisön ilmapiiri, yhteishenki ja yhdessä tekeminen eivät parane, jos niiden eteen ei tehdä töitä. On parempi olla muutoksen tekijä kuin muutoksen kohde. Rohkaisen, että mene mukaan muutoksen tekijäksi.

Arja Lusa
toiminnanjohtaja, KNT
arja.lusa@knt.fi