Pia Korri uskoo vapaaehtoisten roolin vahvistuvan

174
6091

Tampereen seurakuntayhtymän koulutusasiantuntija Pia Korri
nostaa tulevaisuuden suurimpiin haasteisiin kirkossa vapaa-
ehtoisten vahvemman mukaan tuomisen ja vastuuttamisen.

– En usko, että viranhaltioiden määrä tulee tulevaisuudessa lisääntymään. Vapaaehtoistyö nousee avainrooliin, Pia Korri sanoo.

Vuodesta 2006 Tampereella seurakuntien yhteisessä nuorisotyössä työskennelleen Pia Korrin tehtävänä on koordinoida, kehittää ja hallinnoida kokonaisuutta. Laaja koulutustausta on tuonut näkyä koulutuksen merkitykseen myös seurakunta-aktivistien kohdalla. Syystäkin hän kysyy, onko kirkko valmis vapaaehtoisten kasvuun ja heille annettavaan tukeen.

– Onko koulutusmahdollisuutemme valmiina tähän vapaaehtoistyön huimaan lisääntymiseen? Uudistusta tulisi tehdä jo kovaa vauhtia, ainakin näin suuren kaupungin näkökulmasta. Kirkko on aika työntekijäkeskeinen. Vapaaehtoisten sitouttamisesta on hyviä kokemuksia. Hyvänä esimerkkinä ovat isos- ja partiokoulutusjärjestelmät.

Korrin mukaan seurakunnissa on hyviä aloituksia seurakuntalaisten roolin vahvistamisesta.

– Se on meidän elämisen tai kuolemisen kysymys, saadaanko ihmiset sitoutettua kirkkoon. Jos ainoina tehtävinä ovat kynttilän kantaminen tai virsikirjojen jakaminen, ne eivät ole vapaaehtoisten vastuuttamista.

Kulttuuri on hänen mukaansa vielä sellainen, että seurakuntalaiset tulevat katsomaan tilaisuuksiin, minkälaista ohjelmaa ja palvelua heille on järjestetty veromarkkojensa katteeksi.

– Voisiko joskus tehdä sen hartauden yhdessä seurakuntalaisten kanssa? Työntekijän rooli muuttuisi tukijaksi ja mahdollistajaksi.

Kohtaamisen taju

Ihmisten kohtaaminen heidän arkielämänsä keskellä on antanut Korrille vakuuden seurakuntien työn merkityksestä. Hän haluaa nähdä myös toisenlaisen kirkon kasvot, ei vain suuria massoja tilastoihinsa keräävän kirkon.

– Haluamme ajatella, että kohtaamme tamperelaisia, ei vain seurakuntalaisia. Yhden ihmisen kohtaaminen on yhtä tärkeää siinä missä sadan, Korri muistuttaa.

Pia Korrille antoi uutta näkyä toisten kohtaamiseen Mestarivalmentaja-koulutus. Siinä mentiin oman mukavuusrajan yli.

– Tarvittiin omalta osaltani 12 ihmisen kohtaamista ennen kuin tajusin jotain kristittynä elämisestä ja aidosta yhdessä jakamisesta. Kuljimme ihmisten arjessa, ja tarkoitus oli kohdata ihmisiä normaalissa elämässä, ostarilla, roskakatoksissa, parkkipaikoilla. Valmiita vastauksia ei ollut kenellekään. Jossain vaiheessa keskustelu kääntyi usein myös hengellisiin asioihin.

Koulutus kantaa

Opiskeleminen on ollut Pia Korrille aina yksi harrastus ellei jopa työ. Takana on monia pitkiä kursseja ja akateemista maailmaa.

– Haluan tietää jatkuvasti enemmän ja laajemmin asioista. Opiskelu on kannattanut ja kannattaa edelleen. Koulutus on avannut kirkossa uusia mahdollisuuksia, vaikka teologista koulutusta ei olekaan. Koulutus tuo myös varmuutta ja voimauttavaa kokemusta, että osaan.

Oman voimansa tuo Pia Korrille myös luonto ja koiraharrastus, jossa haasteita tuo 5-vuotias palveluskoira Ronja. Niinpä hän on järjestänyt useita koirapäiviä hartaushetkineen.

– Ainakin kirkkohetket haukutaan etu- ja takakäteen.