Muutos

0
1953

Työskentelin ensimmäisessä työpaikassani kirkon nuorisotyönohjaajana Kanta-Espoon seurakunnassa 90-luvulla. Kirkkoherra totesi kerran työyhteisökokouksessa, että ainoa pysyvä asia on muutos. Hän oli enemmän oikeassa kuin ehkä tarkoittikaan. Tuon kokouksen ja lauseen lausumisen jälkeen moni asia on muuttunut. Esimerkiksi Kanta-Espoon seurakuntaa ei enää ole olemassa. Nykyään se on Espoon tuomiokirkkoseurakunta Helsingin hiippakunnan jakauduttua Helsingin ja Espoon hiippakunniksi.

Niin – kaikki muuttuu, kuten Jani Wickholmkin samannimisessä kappaleessaan laulaa. Muutoksia on monenlaisia. Osa niistä on hyviä ja toivottuja, toiset taas eivät, vaan saattavat olla kipeitäkin. Hyvä muutos voi olla vaikkapa uusi työpaikka tai uuden harrastuksen aloittaminen. Ikävämpi asia taas voi olla esimerkiksi yt-neuvottelut työpaikalla tai vakava sairastuminen. Osa muutoksista on sellaisia, että ne tapahtuvat ilman, että voimme niihin itse mitenkään vaikuttaa. Toisinaan olemme itse osana muutoksessa tai jopa keskeinen vaikuttaja muutoksen alulle panijana. Kun olemme itse muutoksen tekijöitä, on tavoitteemme useimmiten se, että jokin asia muuttuisi paremmaksi.

KNT:ssa ollaan ja on oltu viime ajat suurten muutosten äärellä. Esimerkiksi KNT:n organisaatio ja päätöksentekojärjestelmä ovat muuttuneet. Ennen liiton ylintä päätösvaltaa käytti liiton vuosikokous. Nyt ylintä päätäntävaltaa käyttää liiton valtuusto. Liiton henkilöstön tehtävänkuvia on muokattu vastaamaan paremmin sekä sisäisen että ulkoisen muutoksen tarpeita. Jäsenpalvelusihteerin tehtävänimike on muutettu asiamieheksi. Uusi tehtävänimike sekä kuvaa paremmin tehtävänkuvaa ja on yleisemmin käytössä AKAVAssa. Jäsenten asiointi on ajantasaistettu. Nyt jäseneksi voi liittyä myös sähköisesti ja omia jäsentietojaan voi muuttaa netin kautta.Muutoksissa KNT:n tavoitteena on olla jatkossakin vahva kirkollinen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja kaikissa jäsenistön edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä. Syksy tekee tuloaan ja ennätyksellisen kuuma kesä alkaa olla taputeltu. Syksyn myötä alkaa uusi toimintakausi itse kullakin. Uusia asioita tulee ja tapahtuu ja sen myötä myös muutoksia. Liiton internetsivujen ja sähköpostiisi tulevan kuukausitiedotteen myötä pysyt ajan tasalla siitä, mitä kirkon kasvatuksen sektorilla tapahtuu ja miten liitto tarpeen mukaan reagoi tilanteisiin, että sinulla olisi rauha tehdä työtäsi lasten ja nuorten hyväksi. Hyvää syksyä ja työn iloa muutoksien keskelle!

Ilkka Kalliokoski
puheenjohtaja, KNT
ilkka.kalliokoski@evl.fi