Oletko töissä jouluna?

0
2211
family, holidays, christmas and body parts concept - close up of fingers with smiley faces and santa hats over blue lights background

Tänä vuonna peräti 10 juhlapyhää sattuu arkipyhän kohdalle. Jouluaatto napsahtaa maanantaille ja pyhiä riittää keskiviikkoon asti. Näin arkipyhät vaikuttavat työaikaasi.

Työajaton työ

Työajattomilla hengellisen työntekijöillä on viikossa kaksi vapaapäivää. Heillä arkipyhät eivät vaikuta työ- ja vapaapäivien määrään.

Jos esimerkiksi maanantai on normaalisti työpäivä, on se työpäivä myös silloin, kun se on arkipyhä. Jouluviikolla tämä tarkoittaa sitä, että sillä viikolla on ihan tavalliseen tapaan viisi työpäivää ja kaksi vapaapäivää.

Jos toiminnan kannalta on mahdollista, tällaisella viikolla vapaapäivät voi kohdistaa arkipyhäpäiviin. Jos näinä päivinä on töissä, ei niistä saa myöhemmin ylimääräistä vapaata, jos viikolla on toteutunut normaalit kaksi vapaapäivää. Näille päiville voi kohdistaa aiemmilta viikoilta mahdollisesti siirtyneitä vapaapäiviä tai leirityöaikahyvityspäiviä.

Toimistotyöaika

Toimistotyöaikaa sovelletaan hallinto- ja toimistotyössä työskenteleviin työntekijöihin seurakunnissa. Täysi työaika viikossa on 36 tuntia 45 minuuttia (sisältää kikyn).

Toimistotyöaikaa tekevillä arkipyhät vähentävät viikkotyötä jouluaaton, joulupäivän ja tapaninpäivän osalta, eli he ovat vapaalla.

Yleistyöaika

Yleistyöaikaa sovelletaan työajan piirissä oleviin työntekijöihin, joihin ei sovelleta toimistotyöaikaa. Täysi työaika viikossa on 38 tuntia 45 minuuttia.Arkipyhän vaikutus viikon työaikaan on samanlainen kuin toimistotyöajassakin.

Jaksotyöaika

Jaksotyöaikaa tekevät työskentelevät kolmen viikon jaksoissa. Kun arkipyhä sijoittuu maanantain ja perjantain välille, se lyhentää viikon työaikaa. Työajan lyhennys toteutuu aina riippumatta siitä, mitkä ovat työntekijän vapaapäivät. Siten tässäkin tapauksessa tiistaille sattuva arkipyhä lyhentää viikolla tehtävää työaikaa.

Moduulityöaika

Moduulityöajassa viranhaltijan työaika koostuu noin kahden tunnin mittaisista työaikamoduuleista, joita on viikossa 19 ja työpäivänä pääsääntöisesti neljä. Työaika voidaan paikallisesti päättää toteutuvaksi keskimääräisenä useamman viikon kestävän suunnittelujakson aikana.

Arkipyhistä saa aina kolmen moduulin hyvityksen. Sen päivän neljäs moduuli tehdään jonakin toisena päivänä kuluvan kolmiviikkoisen jakson aikana. Jos arkipyhänä on töissä, merkitään kolmen moduulin lisäksi sen päivän työmoduulit.

Jos arkipyhä sijoittuu suunnittelujakson kuluessa etukäteen suunnitellulle lomalle, arkipyhä ei vaikuta jakson työaikamoduulien määrään.

Vuosityöaika

Tulevaisuuskomiteassa on ehdotettu, että kirkossakin otettaisiin yliopistojen tapaan käyttöön vuosityöaika. On mietitty myös sitä, että vuosi on suunnittelujaksona melko pitkä ja neljännesvuosityöaika voisi olla kirkossa toimivampi malli. Asiaa selvitellään parhaillaan JUKOssa.

Lähteet: KirVESTES 2018-2020, toimistopäällikkö Tarja Suni, Ylöjärven srk, johtava diakoniatyöntekijä Riina Viitala, Tampereen Harjun srk

Teksti Eliisa Ala-Kuusisto