Valkeavuoret vahvojen tarinoiden jäljillä

0
1937

Arja ja Markku Valkeavuori ovat mukana hankkeessa, jossa taltioidaan nuorisotyöntekijöiden tarinoita.– Kun on itse tätä työtä tehnyt, nämä tarinat tuntuvat erityisen tärkeiltä, Arja Valkeavuori sanoo.

Vuoden ja viiden kuukauden ikäinen Tuure nukkuu päiväunia isovanhempiensa, riihimäkeläisten Arja ja Markku Valkeavuoren terassilla. Aamupäivällä on tehty yhdessä pihatöitä.

– Kun lapsenlapsi on unilla, keitetään rauhassa kahvit, toteaa Arja.

Nyt on myös hyvä hetki jutella hiljaisen tiedon keruu -hankkeesta, jossa Valkeavuoret ovat mukana.

Kahvikupin äärellä käy nopeasti selväksi, että Valkeavuoret on aktiivinen pariskunta. Tuuren lisäksi Arja hoitaa 94-vuotiaan äitinsä asioita, lenkkeilee, pyöräilee ja pelaa lentopalloa. Markku laulaa kahdessa kuorossa, pyöräilee, pelaa höntsälentopalloa, kuntourheilee ja suunnistaa. Seurakunnassakin ehditään välillä tehdä erilaisia vapaaehtoistehtäviä.

Tutut on jo haastateltu

Kuinka monessa mukana olevat Valkeavuoret lähtivät vielä tähänkin hankkeeseen?

– Se lähti vähän kuten muutkin asiat meillä. Minä keksin idean ja Make toteuttaa sen. Jäädessäni eläkkeelle 2010 luin KNT:n tiedotteesta eläkeläisten ryhmästä ja päätin lähteä mukaan. Siellä Sami Ritokoski sitten kertoi tästä hankkeesta, Arja muistelee.

Ja kun Arja innostui, oli myös Markku heti mukana.

– Olin tehnyt pitkään poikatyötä ja halusin haastatella poikatyössä olleita, kertoo Markku.

Valkeavuoret ovat yhtä mieltä siitä, että haastateltavalla ei tarvitse olla vuosikymmenten työkokemusta, vaan myös lyhyempiaikaiset seurakuntatyön kokemukset ovat tärkeitä.

– Joku voi sanoa, että hänellä ei ole erityistä kerrottavaa. Silti taustalla on vuosia vahvaa perustyötä, lukuisia kerhoja, leirejä ja kohdattuja ihmisiä, Arja miettii.

Valkeavuoret kertovat, että tutut on jo pääosin haastateltu. Nyt etsitään haastateltavia seurakuntien kautta. Haastatteluja tehdään myös lomamatkoilla. Esimerkiksi Lapin matkoilla on talletettu Pohjois-Suomessa asuvien tarinoita.

– Seuraavaksi taidetaan lähteä Porin suuntaan, Markku tuumaa.

Jokaisen tarina on tärkeä

Vaikka haastattelijan roolissa tulee olla neutraali, eivät tarinat jätä koskettamatta. Se on Valkeavuorten mielestä vapaaehtoistehtävän parasta antia.

– Kun haastateltavat katsovat työuraansa kokonaisuutena ja voivat todeta, että lopputulos on onnistunut ja että työstään voi olla ylpeä, se on säväyttävää, Arja iloitsee.

– Nämä ovat vahvoja tarinoita ja ansaitsevat tulla kuulluksi, Markku jatkaa. 

—————————————————————————————————

Jos haluat kertoa tarinasi, ole yhteydessä: markku.valkeavuori@gmail.com tai arja.valkeavuori@gmail.com.

—————————————————————————————————

Osaaminen ja kokemukset talteen

KNT:n, Diakin ja Kirkkohallituksen yhteinen hanke ”Ei vielä kiveen hakatut” taltioi lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden kokemuksia ja tarinoita seurakuntatyöstä. Haastattelulomakkeen pohjan on tehnyt DIAKin lehtori Sami Ritokoski ja lomaketta on kehitetty KNT:n eläkeläistoiminnan työryhmän ja hankkeen ohjausryhmässä mm. haastattelijoiden palautteen pohjalta. Haastatteluja ovat tehneet Arja ja Markku Valkeavuori, Pertti Frisk, Jussi Turunen, Liisa Siikanen, Jatta Heporauta, Sami Ritokoski ja Reijo Takamaa. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Sirpa Syrjä (KKP), Sami Ritokoski (DIAK) ja Arja Lusa (KNT), Pertti Frisk ja Reijo Takamaa. Vinkkejä haastateltavista voi lähettää knt@knt.fi . Kerätyt tarinat tallennetaan Turun yliopistoon tutkimusta varten.


Teksti ja kuva Marko Pasma