Tunnemaalauksesta lisäpotkua diakoniatyöhön

0
1632

– Jossakin vaiheessa työuraa tuli halu auttaa ihmisiä muillakin tavoilla kuin perinteisin diakonian keinoin, diplomi-tunnetaideterapeutiksi kouluttautunut diakonissa Jouni Kivimaa sanoo.

Värien avulla kerrotaan tarinaa, jota sanoilla ei saa kerrottua.

Jouni Kivimaa on pitkän linjan diakoniatyöntekijä. Hän on ollut diakoniatyössä Länsi-Porin, Nokian, Sastamalan ja Sääksmäen seurakunnissa. Tällä hetkellä työseurakunta sijaitsee Pirkkalassa.

– Olen aina ollut kiinnostunut terapiatyöskentelyistä, joten aloin hakea erilaisia koulutuksia netistä. Sillä hetkellä oli alkamassa tunnetaideterapeutin koulutus. Koulutuksen esittelyssä sanottiin, ettei tunnetaideterapeutti terapoi ketään ja mitä huonompi maalaaja itse on, sitä parempi terapeutti tulee, Kivimaa kertoo.

Aviopareillekin apua

Kivimaa opiskeli työn ohella Kairon Instituutissa Helsingissä. Koulutus kesti kaksi vuotta. Sen jälkeen hän perusti toiminimen ja on ottanut yksityisasiakkaita ja ohjannut tunnemaalausta ryhmille.

Kivimaa on saanut tunnetaideterapiasta hyvän työvälineen.

– Seurakunnassa minulla on käynyt asiakkaina esimerkiksi aviopareja, jotka miettivät avioliittonsa tilaa. Tällöin usein pitäisikin selvittää ensin omat tunteensa. Olen käyttänyt metodia myös sururyhmissä ja retriiteissä.

– Tunnemaalaus auttaa kaikkia, joilla tunteet rajoittavat elämää ja vaikeuttavat asioiden hoitoa. Tunnemaalaus auttaa myös ihmisiä, jotka ovat jääneet jumiin omien tunteidensa kanssa, Kivimaa lisää. 

Teksti ja kuvat Eliisa Ala-Kuusisto