Tutkintaetuoikeus – mitä ihmettä?

0
1157

Asiamiehet ovat yllättäneet itsensä varaamalla lounaspalaverin kokouskahvien sijasta. Koska etätyö-suositus on pitänyt molemmat tiukasti kotikulmillaan, on Markon lounasravintolan tarjoilu itämainen ja Teron vantaalainen. Palaveri toteutetaan atk-laitteiden avustuksella.

Marko nauttii lounaaksi tilaamaansa sushiannosta ja Terokin on juuri aukomassa omaa pakettiaan.

– Mitäs tämä oikein on? Täällähän on jotakin vihreää, voivottelee Tero kun saa laatikon vihdoin auki.

– Nuo näyttävät viininlehtikääryleiltä, sanoo selvästi kulinaarisempi Marko nähdessään Teron nostelevan vihreitä pökäleitä lautaselleen.

Tero oli omasta mielestään hyvin selkeästi tilannut viininleikkeen, eikä mitään kääry-leitä. Koska kokouslounas tuli muutenkin myöhässä, saavat kääryleet kelvata.

– Tuossahan taisi olla vain pienoinen tulkintaepäselvyys, lohduttelee Marko ja jatkaa, että tilauksen vastaanottaja vain käytti tulkintaoikeuttaan epäselvässä tilanteessa.

Pitkät perinteet tulkintaerimielisyyksissä

Asiamiesten kokous on yllättäen luisunut juuri oikeaan suuntaan. Kokouksessa kun on tarkoitus pohtia työaikalain tulkintaa eräässä kinkkisessä kysymyksessä. Asiamiehet ovat yksituumaisia siitä, että kirkon piirissä ainakin on pitkät perinteet tulkinta-erimielisyyksissä, ja niitä on ratkottu usein kirjavillakin tavoilla.

– Raamatun tulkinta se vasta haastavaa onkin. Siinäkin asiassa on työnantajalla kyllä tulkintaetuoikeus, kun kirkkoherra valvoo sanan oikeaa julistusta piispan ohella, Marko aprikoi.

– Eikös se ole jokseenkin samoin myös tässä työaika-asiassakin, Tero miettii.

Asiamiehet eivät suurienkaan ponnistelujen jälkeen keksi, miksi jollakulla olisi tulkin-taetuoikeus johonkin asiaan. Mahtaako tämä tulkinta-asia olla edes mikään tulkinta-kysymys? Taitaa olla parasta taas selvittää faktat kuntoon.

Asiantuntija vastaa

Lakimies Jouni Heino, mitä tarkoittaa työnantajan tulkintaetuoikeus?

– Jos työnantaja on työntekijän kanssa eri mieltä työsuhdetta koskevien normien tulkinnasta, on työntekijän noudatettava työnantajan tulkintaa, kunnes erimielisyys on ratkaistu. Asia voidaan joutua ratkaisemaan viime kädessä tuomioistuimessa.

Mihin työnantajan tulkintaetuoikeus perustuu?

– Tulkintaetuoikeudesta ei ole olemassa erillistä lakia, vaan tulkintaetuoikeus perustuu käytännön työelämän tarpeisiin. Se nähdään työnantajan työnjohto-oikeudesta johdettuna työnantajalle kuuluvana oikeutena.

Millaisia asioita tulkintaetuoikeus koskee?

– Erimielisyys voi koskea virka- tai työsuhteeseen liittyvän lain, työ- tai virkaehtosopimuksen tai työsopimuksen tulkintaa. Erimielisyyttä voi siten olla esimerkiksi määrätystä palkan lisästä tai vapaa-aikakorvauksesta. Työnantajan tulkintaetuoikeus ei kuitenkaan voi koskaan johtaa sellaiseen tilanteeseen, että viranhaltija tai työntekijä joutuisi toimimaan lain tai hyvän tavan vastaisesti.

Mitä jos työnantaja on väärässä?

– Työnantajalla on vastuu omaksumastaan tulkinnasta. Jos työnantajan tulkinta myöhemmin vahvistetaan virheelliseksi, työnantajan tulee korvata työntekijälle tulkintaetuoikeuden käyttämisestä aiheutunut vahinko.

Miten tulisi menetellä, jos työntekijällä on työnantajan kanssa erimielisyyttä sopimusasiasta?

– Jos työpaikallasi tulee eteen tällainen tilanne, ota viipymättä yhteys luottamusmieheesi tai suoraan ammattiliittoosi jatko-ohjeiden saamista varten.

Teksti Tero Fleminch ja Marko Pasma. Kuva Ilari Huhtasalo.