En runda till våra inhemska utflyktsmål!

0
994

En runda till våra inhemska utflyktsmål!

DINO ställde en fråga till medlemmarna i de olika stiften om trevliga utflyktsmål. Nu kan vi, glädjande nog, precentera en niopunkters lista över tips på bra utflyktsmål i olika delar av Finland.

Hiidenporttis urkraft, Hiidenportti, Sotkamo

En nationalpark som fått mindre uppmärksamhet, östar Finlands pärla, i hjärtat av Sotkamos Saloområde, finns Hiidenportti. Den mest imponerande synen är det klyftformade landskapet, som man kan närma sig från olika håll. Hiidenporttis enorma bergsvägg är den mest kända sevärdheten. I nationalparken finns ca 30 km utmärkta stigar med spångar. För en kaffepaus passar hyresstugan i Palolammi bra.

luontoon.fi/palolammenvuokrapirtti

luontoon.fi/hiidenportti

Lite krafs och, Gourmet mat, Luomajärven Kievarin Kotieläinpiha, Ikalis

För vänner av djur och landsbygdskänsla är husdjurgården ett riktigt bra utflyktsmål. Här trivs gäster i alla åldrar, det finns något för var och en. På området finns söta, krafsvänliga, djur och äkta landsbygdsbyggnader från 1800-talet. För barnen finns ett lekområde och som grädde på moset har värdfamiljen ett eget gästgiveri med restaurang. Allt nödvändigt i samma paket.

luomajarvenkievari.fi

Med rullstol till nationalparken, Kurjenrahka nationalpark, Rusko

Det finns över tvåhundra kilometer av rutter och sex utmärkta ringvägar, vid vilka man kan stanna vid stugor och grillplatser. Under rutterna finns viloplatser och i båda ändor av sjön finns möjligeter att simma. I omgivningarna kring naturstugan finns rutter utan hinder, såsom den som går från stugan ner till stranden.

I Verla är 1900-talet närvarande, Världsnaturarvet i Verla, Kouvola

Vid slutet av många små vägar och omgiven av små sjöar är Verla ett fint besöksmål. Där trivs både par och barnfamiljer, skolklasser och arbetskamrater. UNESCOs unika världsnaturarv andas 1900-talets stämning. Utflyktsmålet är mångsidigt och sammanför kultur, historia, arkitektur, aktiviteter och natur. I närheten finns också den fina nationalparken i Repovesi, som man kan komma runt både gående och i kanot.

verla.fi

Natur och kultur längs samma stig, Lahtipolku, Botby, Helsingfors

Lahtipolku i Botby är en 13 kilometer lång natur- och kulturstig. Stigens början är märkt till Botby gård, men man kan börja den var som helst och också gå kortare bitar av den. Under rutten finns alldeles mångsidigt vattendrag, slott och berg, ängar, bondgårdar och herrgårdar.

kaupunginosat.fi/vartiokyla/luontopolku/

Havsutsikt från takterassen, Restaurang Albatros, Ekenäs

I restaurangen förenas härligt trähusstämningen i moderns havsmiljö. Det är å ena sidan hemtrevligt, men å andra sidan kan man på terrassen få stämningen av att vara på en restaurang vid medelhavet. Portionerna är smakliga och man har satsat också på deras utseende.

albatros.fi

Naturupplevelser i Mellersta Finland, Heinä-Suvanto fågelvåtmark, Viitasaari

Heinä-Suvanto är ett fint utflyktsmål och lokalt, nationellt ja t.o.m. internationellt en betydande fågelvåtmark. Området är fredat och naturskyddsområdet berörs av speciella fredningsbestämmelser. Grillplatsen och fågeltornet passar bra för att avnjuta matsäcken. Vid grillplatsen finns ved i lidret och en utetupp.

viitasaari.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/luontokohteet-ja-reitit/heina-suvanto/

Skummande fors i ett vackert kulturlandskap, Nummistenkoski, Mäntsälä

Mustijokis längsta fors, Nummistenkoski, med vikar och paddlingsrutter, går genom Nummisten by. Till byns kulturlandskap hör också tre olika herrgårdar, av vilka den äldsta hat grundats 1640. Forsen och områdena vid sidan av den är otroliga under olika tider av året: På våren och efter regn är forsen stark och kraftig, under högsommaren, när det är varmt är det skönt att blöta tårna i vattnet och äta sin matsäck.

mantsala.fi/liikunta-ja-ulkoilu/liikuntapaikat/virkistys-ja-ulkoilualueet

Koiteli brusar och underbar natur

Uleåborgsregionen och Lappland erbjuder många olika platser för upplevelser. Bland naturupplevelserna är Koiteli ett helt unikt, nästan orört forsområde i Uleåborg, nära Kiiminki. Vid Koitelis två kilometer långa forsområde kan man njuta av naturens skönhet, gå på utfärd, simma, fiska, fira sin fritid på strandbergen och njuta på pausplatserna. Under sommaren finns en glasskiosk och ett kafé, Koitelin Tunnelmatupa, på Sahasari.

Det andra alternativet i norr är ett B&B nära Tervola. Där finns lugn, sysselsättning och naturupplevelser. Stället har ett stort egnahemshus, som erbjuder inkvartering, mat och på gården finns bastumöjligheter. Stället har specialiserat sig på uteaktiviteter under vintern, vilket betyder att det ofta finns plats under våren och sommaren.

koiteli.fi

arcticemotions.fi

Sök mera information om naturbesöksmålen

luontoon.fi/ajankohtaista/muuallaverkossa

Intressanta kaféer hittar du på adressen:

”Suomen ihanimmat kahvilat ja ravintolat” eller ”Suomen parhaat kahvilat”