Hyvän mielen työpaikka

0
356

Joulu on jo aivan lähellä ja on aika miettiä, millä tavalla haluaisi muistaa rakkaimpiaan ja ystäviään. Paketteihin kääritään toiveita ja yllätyksiä, tavoitteena tuottaa lahjansaajalle hymy kasvoille ja ilo sydämeen. Näin joulun alla me seurakunnissa olemme tekemässä ja antamassa paljon hyvää eteenpäin. Jos hyvin käy, niin työnantajakin antaa tekijöilleen jonkun joulumuistamisen. Entä jos se tänä jouluna olisikin pyyhkeen, termospullon tai jouluglögin sijasta lupaus hyvän mielen työpaikasta?

Viime aikoina on puhuttu paljon, mistä saadaan tulevaisuuden työntekijät kirkkoon. Voisiko yksi vetovoimatekijä olla mielenter-veydestä huolehtiminen? Olen valtavan ylpeä, että oma työseurakuntani on kirjannut strategiaansa tavoitteen olla avoin ja kutsuva yhteisö kaupunkilaisille, varteenotettava yhteistyökumppani muille toimijoille ja älyttömän hyvä työpaikka.

Tämä lause pitää luonnollisesti lunastaa käytännön töillä, joista osa on lakisääteistä, kuten työ- ja vapaa-aikasuunnittelu, työterveyshuolto ja toimintaohjeet häirinnän suhteen. Mielenterveyttä ja sitä kautta hyvää työpaikkaa luodaan arjessa. Työn sujuvuus, mahdollisuus hengähtää ja palautua sekä vaivaton tiedonkulku ovat tekijöitä, jotka vahvistavat mielenterveyttä.

Sujuva työnteko on mielestäni sitä, että saa itse vaikuttaa työtehtäviinsä ja on mahdollisuus käyttää omia vahvuuksiaan. Nuorisotyössä me olemme näiden vahvuuksien kanssa tekemisissä usein niin kouluikäisten kuin nuortenkin kanssa. Tunne- ja vuorovaikutuskurssilla löysimme oppilaiden kanssa heidän luokastaan valtavasti vahvuuksia, joilla saadaan parannettua työrauhaa. Rippikoululaisten kanssa etsimme usein vahvuuksia, jotka auttavat, kun ahdistaa tai masentaa. Miksi emme tekisi vahvuusbongausta omassa tiimissämme tai koko työyhteisössä?

Omaan työkalupakkiini on kuulunut jo vuosia erilaisia tunne- ja vahvuuskortteja, joita olen myös ahkerasti työssäni käyttänyt. Uusimpana sain käsiini Mieli ry:n Vahvuuspakan. Nämä kortit ja niistä löytyvät ajatukset ja kysymykset siirtyvät seuraavaksi meidän nuorisotyön tiimin palavereihin. Sillä hyvän mielen työpaikan rakentavat ihmiset, me jokainen. Kun yhdessä tunnistamme ja löydämme vahvuuksiamme, itseluottamuksemme ja työssä pärjäämisemme kasvaa ja mielen hyvinvointimme vahvistuu.

Silmäilen innostuen kauniita vahvuuskortteja ja löydän sieltä omalle tiimilleni monia vahvuuksia. Meiltä löytyy luovuutta, uteliaisuutta, rohkeutta, oppimisen iloa, johtajuutta, huumorintajua, myötätuntoa ja hengellisyyttä. Kun annamme näiden vahvuuksien kasvaa ja kukkia, menemme eteenpäin tavoitteessamme olla älyttömän hyvä työpaikka.

Noora Kähkönen

nuorisotyönohjaaja, 

diakoni, sosionomi

noora.kahkonen@evl.fi